KABÓCA CIRKULÁDÉ
Veszprém-Balaton 2023. Zrt.
Komplex projektek támogatása pályázat
Pályázat kódja: OC-PLX/2-2021/691505

A Kabóca Bábszínház célja egy modern, helyi és országos szinten is elismerésnek örvendő, sokrétű, színvonalas bábszínházzá válni. Ehhez egy folyamatosan építkező, minden téren megújulni képes intézménnyé kell válnunk, ami egy többlépcsős fejlesztést igényel.

Jelen pályázatunk előzménye a Haszkovó Cirkuládé EKF támogatott programunk, amely során a cirkusz mint előadóművészeti forma beépült a színház hétköznapjaiba, specifikus képességekkel gazdagítva a társulati tagokat. Nyári szabadtéri fesztiválunk és rendezvényeink eddig is kiváló terepet biztosítottak az utcaszínházi formának, a cirkusz megjelenésével színházunk szakmai profilja minőségi szintet lépett.

A két évre szóló Kabóca Cirkuládé projektünk során egyértelművé kívánjuk tenni, hogy a bábszínház egy sokszínű összművészeti ágazat, amely képes megszólítani gyerekeket, felnőtteket egyaránt. Ennek megfelelően különböztetünk meg Maxi és egy Mini Cirkuládé programot

A Maxi Cirkuládé három alkotóeleme: egy gólyalábas, egy óriásbábos és egy a bábcirkuszi előadás. A „MaxiCirkuládé” előadás nélkülözhetetlen eszköze egy 80 férőhelyes jól felszerelt sátor, mely nemcsak kitelepüléseinken fog szerepelni, de készülő előadásunk helyszíneként is. A maxi program második eleme az óriásbáb programunk, amely a műfaj szabadtéri, utcai megjelenítését szolgálja, alkalmas szabadtéri rendezvények, felvonulások, nyitó-záróünnepségeken való megjelenésre. Ennek során a balatoni kihalt vagy veszélyeztetett élőlényeket alkotjuk meg, amit alkotóműhelyekben, a budapesti MOME-val, a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színházzal és a Magyar Képzőművészeti Egyetemmel közösen hozunk létre. Tervezzük még a Pannon Egyetem fenntarthatósági munkacsoportjának bevonását.

A Mini Cirkuládé során, a Haszkovó Cirkusz pályázatunkban 7 éven aluli gyermekek számára létrehozott programsorozatunkat visszük tovább és óvodákban, hétvégi programjainkon mutatjuk be a Minicirkusz, Mesecirkusz, Minimarionett, Bababisztró produkcióinkat, valamint folytatjuk zsonglőr és báb szakköreinket. 

Mindemellett rendezvényeinkre továbbra is szeretnénk cirkuszi témájú vendégelőadásokat meghívni, a Nagypiknik, a Kabóciádé Családi Fesztivál, vagy Papa, Mama, Gyerekek programsorozatunkban.

A program a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával jött létre.