Ma 120 éve született A. Tóth Sándor festő és bábművész

A. Tóth Sándor 1904. április 7-én született Rimaszombaton. Rajztanár, festő és bábművész. Művészi stílusa leginkább a kubizmus jegyeit mutatja. 1922 és 1928 között a budapesti Képzőművészeti Főiskola hallgatója volt, majd három évet külföldön töltött.

Párizsi tanulmányútján ismerkedett meg Blattner Gézával, a magyarországi bábjátszás egyik legjelesebb képviselőjével. Az ő hatására kezdett érdeklődni a bábszínház iránt, Blattner avantgárd színházának, az Arc-en-Cielnek is tagja lett. A legkülönbözőbb technikákkal mozgatott, faragott, kubista bábjai ma is szakgyűjtemények értékes kincsei. Később a bábművészet elméleti kérdéseivel is foglalkozott.

Magyarországra való visszatérése után A. Tóth Sándor a Pápai Református Gimnázium művészettanára lett. Tevékenysége nagy hatással volt Pápa, és ezzel együtt a környék, tehát Veszprém művészeti életére is. 

A bábszínház szintetizáló műfaj az előadó- és alkotóművészetek határán, lehetőséget ad tehát a különféle művészeti ágak, nézőpontok és gondolkodásmódok találkozására. Ebben a szellemben indítja útjára a Kabóca Bábszínház 2024-ben Táncoló festmények című sorozatát, melynek első állomásában az idén 120 éve született A. Tóth Sándor művészetét dolgozzák fel az alkotók.

A Kabóca Bábszínház bemutatójában A. Tóth Sándor festményeinek szereplői kelnek életre, megidézve a művész életének főbb állomásait, mégis szabad asszociációs formában, ihletet merítve irodalomból, bábszínházból, zenéből, videoművészetből, mozgásszínházból egyaránt. 

Az ATS – Táncoló festmények 1. látványtervezője és rendező-koreográfusa a Liszt Ferenc-, Harangozó Gyula- és Kossuth-díjas érdemes művész, Ladányi Andrea, az előadásban szereplő színészek: Benkő Zsuzsanna, Csiby Gergely, Gidófalvi Imola, Inoka Péter, Markó-Valentyik Anna Junior Prima-díjas, Sebestény Jakab.

Az ATS – Táncoló festmények 1. bemutatója 2024. június 22-én, a Múzeumok Éjszakáján lesz a veszprémi Kabóca Bábszínházban, a Deák Ferenc utca 13. szám alatt. 

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!