BEMUTATKOZÁS

Színházunk intézményesülését azoknak a rendíthetetlen, lelkes alkotóknak köszönhetjük, akik megálmodták a „kabócaságot”: Sarkadi Nagy László és Végh Zsolt amatőr keretek között, stúdió formájában indították el a Kabóca működését még 1992-ben. Kitartásuknak és professzionális igényességüknek köszönhetően 2001-ben hivatásos intézménnyé nőtte ki magát az immár nemcsak gyerekcipőben járó színház. Később Kovács Gáborján követte őket az igazgatói székben, aztán Székely Andrea, majd Szőke Kavinszki András – minden színházvezetőhöz sajátos arculat és repertoárszervezés társult.

A jelenlegi igazgató, Markó Róbert a népszínházi eszmény megvalósítását tűzte ki megvalósítandó célul maga és a társulat elé. Hogy ez mit is jelent pontosan? 

„Olyan színházat, amelyben talál átélni-, gondolkodni-, azonosulnivalót minden néző, a csecsemőktől kezdve, a gyerekeken és a kamaszokon át, egészen a felnőttekig. A munka és az előadások fókuszában mindig az átélhető, hiteles történetmesélés és a színészekkel való kiegyensúlyozott, a társulati adottságokra építő együttmunkálkodás áll.

A népszínházi gondolkodás alapkérdése: kinek csinálunk színházat? Ha ismerjük azt a közönséget, amelyet szolgálni (de nem kiszolgálni) vagyunk hivatottak, akkor szólíthatjuk meg igazán. Akkor érhetjük el, hogy nézőink szórakozzanak, gondolkozzanak, vagy éppen megrendüljenek. Kiemelt felelősségünk ez bábszínházi, zömmel gyerekeknek játszó alkotókként – hiszen jövőnk kultúrafogyasztóit bízta ránk a város és a régió. A gyerekeknek szóló (nép)színház nem az olcsó szórakoztatás, a könnyű népszerűség terepe. Ugyanakkor sokszínű műfajilag éppúgy, mint a bábtechnikák használata, a formanyelvi megoldások tekintetében. Minőségi – ízléses, igényes, intelligens – produkciók létrehozására törekszik, azok műfajától függetlenül.”

2024 kiemelkedő jelentőségű év a Kabóca Bábszínház történetében: az intézmény saját épületet, és ezzel valódi otthont kapott a Deák Ferenc utca 13. szám alatt. Ez nagy öröm, és egyben nagy felelősség is: “Célunk, hogy a bábszínház ne csupán előadások helyszíne, hanem közösségi tér lehessen. Hogy a Kabóca legyen Veszprém és a világ legjobb bábszínháza.” – írja pályázatában Markó Róbert. A bábszínházi előadások mellett egyéb kulturális programokkal, többek között koncertekkel,  játszóházzal és kreatív foglalkozásokkal is várjuk látogatóinkat a Deák Ferenc utcai, frissen felújított épületben.

A Kabóciádé Családi Fesztiválunkat minden nyáron megrendezzük. Ezen a többnapos, szabadtéri rendezvényen korosztálytól függetlenül várjuk az érdeklődőket: az évente változó speciális tematikák mentén szervezett előadások, játszóházak, kalandtúrák és egyéb foglalkozások mellett koncertek és színvonalas játékterek várják a szórakozni vágyókat. A fesztivál házigazdáiként ismert uralkodói pár, Boróka Királynő és Habakuk király immár harminc éve szórakoztatják az érdeklődőket.

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!