A VárLak Fesztivállal nyitotta meg új otthonát a Kabóca Bábszínház

Hivatalosan is megnyitotta kapuit a Kabóca Bábszínház új otthona. A Deák Ferenc utca 13. szám alatt található épületegyüttest háromnapos fesztivál keretében avatta fel a bábszínház társulata.

Március 22-én, péntek este a bábszínházi szakmáé, a városvezetésé és a társintézményeké volt a főszerep. A meghívott vendégek megtekinthették Pályi János kifejezetten az esemény apropójához szabott kesztyűsbáb előadását. Külön megható volt, hogy a művész ezúttal nem egyedül, hanem fiával, Pályi Zsomborral lépett színpadra. 

Pályi János előadása után Markó Róbert, a bábszínház igazgatója köszönetet mondott a teátrum alapítóinak, Sarkadi Nagy Lászlónak és Végh Zsoltnak, illetve a bábszínház korábbi igazgatóinak. Sebő Ferenc szavait idézve kijelölte az intézmény jövőbeni irányvonalát: „A hagyományt nem ápolni kell, hisz nem beteg, nem is őrizni, mert nem rab. Hagyományaink csak akkor maradhatnak meg, ha megéljük őket.”

A bábszínházi szakma képviseletében Kocsis Rozi, a győri Vaskakas Bábszínház igazgatója, a Nemzeti Előadó-művészeti Érdekegyeztető Tanács bábos delegáltja köszönte meg a városvezetés bizalmát, és fejezte ki jókívánságait a Kabócának.

Először került átadásra a Kabóca Bábszínház örökös tagja elismerés: Zsida Ágnes, a Kabóca gyártási csoportjának vezetője részesült a díjban. Porga Gyula polgármester közvetlen hangú beszédben emlékezett meg saját bábos gyökereiről, és jó munkát kívánt a társulatnak. 

Az estet egy etűd zárta a Kabóca Bábszínház egyik újonnan készülő produkciójából. Az A. Tóth Sándor festőművész képeiből inspirálódó Táncoló festmények - ATS című előadás rendező-koreográfusa Ladányi Andrea. A produkciót először június 22-én, a Múzeumok Éjszakáján láthatja majd a nagyközönség.

Az eseményt lezáró fogadáson Halmay Gábor önkormányzati képviselő, a kultúráért is felelős Közjóléti Bizottság elnöke méltatta a Kabóca Bábszínház innovativitását.

Szombaton végre a nagyközönség előtt is megnyíltak a Deák Ferenc utca 13. kapui: színes programkínálat várta a Kabóca Bábszínházba látogatókat, az épületben és a parkban egyaránt.

Minden páros órában az előadásoké volt a főszerep: látható volt Pályi János VItéz László játéka, és négy kabócás előadást is megtekinthettek a nézők. 

A Kabóca Bábszínházba látogatók a páratlan órákban sem maradtak program nélkül: volt Ringató koncert Rábaközi Ritával és barátaival, gyermektáncház Vastag Ricsi vezényletével, és a gyerekekkel közösen készített madárodúkat és rovarhoteleket is elhelyezték a jelenlévők a színház parkjának területén, Szűcs Attila, a BaBaKo Egyesület elnökének vezényletével. 

Szombat este először (de biztosan nem utoljára) rendezte meg a Kabóca az Éjszaka a Bábszínházban programját. Az eseményre  9-12 éves kor közötti gyerekek jelentkezését vártuk. A bátor vállalkozók részt vettek a kékmadár-kutató kalandtúrán, bepillantást nyerhettek a Csókolom, hol a víz? című kesztyűsbáb előadás kulisszatitkaiba, Danny Bain pedig A fán lakó gyermekek című mesével ringatta álomba a őket, hogy aztán másnap, a reggeli torna után újult erővel vethessék bele magukat a résztvevők a díszletépítésbe.

Mindenkinek köszönjük, aki valamilyen módon részt vett a fesztiválon, mi nagyon jól éreztük magunkat, és máskor is várunk sok szeretettel mindenkit a Kabóca Bábszínház új otthonába, a Deák Ferenc utca 13. szám alá!

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!