Évadhirdetés a Kabóca Bábszínházban

Meghirdette 2024/2025-ös évadát a Kabóca Bábszínház – 11 új bemutatóval készül a társulat: babaszínházi, gyermek-, ifjúsági és felnőtteknek szóló bábszínházi előadások is várják majd a nézőket a Kabóca Bábszínház vadonatúj épületében, a Deák Ferenc utca 13. szám alatt.

Örömmel jelentjük be, hogy csatlakozik színházunk társulatához Czéh Dániel, Horváth Márk, illetve Markó-Valentyik Anna Junior Prima-díjas bábművész. Czéh Dániel korábban a Bóbita Bábszínház, illetve a KL Színház tagja volt. A repertoáron maradó előadások mellett a 2024/2025-ös évadban a Hangoló című babaszínházi előadásban, a Szélkötő Kalamona című óvodásoknak és kisiskolásoknak szóló kesztyűsbáb-produkcióban, illetve az ifjúsági színházi Rómeó és Júliában láthatja majd a közönség. Horváth Márk korábban a Vaskakas Bábszínház társulatának volt tagja, és nemcsak színészként, de látványtervezőként is sokat foglalkoztatott alkotó. Éppen ezért színpadi feladatai mellett a bábszínház műhelyének vezetőjeként is köszönthetjük Veszprémben.  A Kabóca Bábszínház közönsége A szegény halász meg a túl sokra vágyó felesége című új bemutatóban találkozhat vele. Markó-Valentyik Annát eddig a Vaskakas Bábszínház és a KL Színház produkcióiban láthattuk. A 2024/2025-ös évadban nemcsak színészként, hanem rendezőként is tevékenykedik majd a bábszínházban. A legkisebbeknek szóló Hangoló mellett felújításra kerül korábbi nagysikerű kabócás rendezése, a Gréta. Elszerződik a Kabóca Bábszínháztól Mészáros Ágoston Jakab, Sebestény Jakab, illetve Urbánné Szívós Réka. További jó munkát kívánunk nekik!

Három új társulati tagunk mellett külön öröm, hogy három egyetemista is nálunk tölti a szakmai gyakorlatát. Hus Laura, Simon András és Szakács Nadin a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói, színművész szak bábszínész szakirányon. Laurát a Csillagbuszban, Andrást a Sárkányék házában és a Rómeó és Júliában, Nadint pedig a Hangolóban, a Grétában, a Sárkányék házában, A meggyfa meséjében, illetve a Rómeó és Júliában láthatja majd a közönség.

A beszédtanulásra és az első hangadásokra összpontosító Hangoló című babaszínházi előadásunk a legkisebbeknek szól: Markó-Valentyik Anna rendezésében az artikuláció, a mimika izommunkája kerül fókuszba. Rendhagyó módon a szülők is aktív részeseivé válhatnak a közös játéknak.

Közönségünk magját az óvodás, illetve a kisiskolás korosztály jelenti: nekik szól majd a Szélkötő Kalamona című kesztyűsbáb-előadásunk. A magyar népmesekincs egyik kevéssé ismert, de rendkívül mozgalmas darabját a színház igazgatója, Markó Róbert viszi színre. 

Danny Bain és Gulyás Anna a brazil tengerpartra kalauzolnak minket A tenger ünnepe című produkcióban: különleges utazáson vehetünk részt, ahol a zene, a mese és a közös játék valódi ünneplő tömeggé kovácsolja a jelenlévőket. Az előadás rendezője Szántó Viktória, a Kabóca Bábszínház igazgatóhelyettese. 

A szegény halász meg a túl sokra vágyó feleségének történetét alighanem mindenki ismeri - ezúttal marionettszínházi formában találkozhatunk a mesével. Az előadásban társulatunk két új tagja, Markó-Valentyik Anna és Horváth Márk is bemutatkozik. A produkció rendezője Boráros Milada

Ismét műsorra kerül Gréta című nagysikerű előadásunk: a kisfiú és a kisbálna barátságáról szóló bábos produkcióban a mélytengerek világába merülünk alá. 

Az ünnepi időszakban rendhagyó produkcióval készülünk: a tánc- és a bábszínház elemeit elegyítő Mennyei muzsikában egy német népmese motívumai kelnek életre, megteremtve az adventi készülődés örömteli és meghitt hangulatát. Az előadás rendező-koreográfusa a Liszt Ferenc-, Harangozó Gyula- és Kossuth-díjas, érdemes művész Ladányi Andrea, színházunk művészeti tanácsadója. 

A Csillagbusz című asztali bábjáték az autizmus témáját járja körbe, egy kisfiú és egy kislány barátságán keresztül. A Dr. Stefanik Krisztina és Bartos Erika Csillagbusz című kötete alapján készülő előadás rendező-dramaturgja Nagy Orsolya. A szereplők között Gidófalvi Imola mellett György Zoltán Dávidot, visszatérő vendégművészünket, illetve Hus Laura bábszínész szakos egyetemistát is köszönthetjük. 

A Sárkányék háza című színes, szélesvásznú, élőzenés, tárgyanimációs előadás nem csak azért különleges, mert ennek a népmesén alapuló produkciónak a főszereplője nem ilyenolyan pokolfajzatokkal, hanem a saját édesanyjával kényszerül megküzdeni, hanem azért is, mert ebben az előadásban a Jászai Mari-díjas Kocsis Pál, színházunk művészeti vezetője is közreműködik színészként. Az előadás rendezője Markó Róbert

Folytatódik a kamaszoknak és felnőtteknek szóló sorozatunk, a Táncoló festmények. A. Tóth Sándor után ezúttal Fernando Botero alkotásainak szereplői kelnek életre, megidézve a művész életének főbb állomásait, mégis szabad asszociációs formában, ihletet merítve irodalomból, bábszínházból, zenéből, videoművészetből, mozgásszínházból egyaránt. Az előadás rendező-koreográfusa Ladányi Andrea.

Új szereposztással ismét műsorra tűzzük William Shakespeare klasszikusát, a Rómeó és Júliát. A szerelemről és gyűlöletről, szülőkről és gyerekekről, helyes és helytelen döntésekről, meg egy két részre szakadt világról szóló ifjúsági bábszínházi előadás rendezője a Blattner Géza-díjas Bartal Kiss Rita.

A meggyfa meséje az évad talán legnagyszabásúbb felnőtteknek szóló produkciójának ígérkezik. Az előadás szövegkönyvét Szécsi Magda meséiből inspirálódva a József Attila-díjas Szálinger Balázs írja, a dramaturg Nagy Orsolya. A produkció látványtervezője Boráros Szilárd, a Kabóca Bábszínház vezető tervezője, zeneszerzője pedig Paár Julianna. Igazi különlegesség, hogy a bemutatón élőben közreműködik a Parno Graszt zenekar! Az összművészeti, teljes társulatot megmozgató produkció rendezője Markó Róbert. A meggyfa meséjének főbb szerepeiben a Jászai Mari-díjas Kocsis Pált, illetve Krucsó Júlia Rita vendég-bábművészt láthatja a közönség. 

A 2024/2025-ös évadban széleskörű bérletajánlatot kínálunk a bölcsődék, óvodák és az iskolák számára egyaránt. Részletes tájékoztatást találnak honlapunkon, vagy további információért keressék bizalommal Enyedi-Csaba Esztert az alábbi elérhetőségeinek valamelyikén:
+36 20 967 5654
szervezes@kabocababszinhaz.hu

Sok szeretettel várunk mindenkit, életkortól függetlenül a Kabóca Bábszínházban, a 2024/2025-ös évadban!

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!