Piroska és a farkas - Villáminterjú - Szabó Attila

2024. május 11-én tartjuk legújabb előadásunk, a Piroska és a farkas bemutatóját. Ezúttal Szabó Attilát, az előadás szövegkönyvének, vagyis librettójának szerzőjét kérdeztük a Piroska és a farkasról.

Miben más operillalibrettót írni, mint szövegkönyvet? 

Az ember inkább zeneiségben gondolkodik, amikor a szavakat, mondatokat, dialógusokat írja. Ráadásul, mivel ez a szöveg gyerekeknek szól, a ritmus és a rím legalább olyan fontos, mint a tartalmi megfogalmazás. 

Hogyan alakult a librettó történetvezetése a Grimm meséhez képest? 

Ami olvasva könnyen vagy könnyebben emészthető, az a színpadon sokszor naturalisztikusan hathat. Ráadásul a Piroska és a farkas nem mentes a horrorisztikus elemektől (elég, ha csak arra gondolunk, hogy a farkas felfalja a nagymamát és Piroskát). Fontosnak tartom, hogy a gyereknézők ne találkozzanak olyan témával vagy formával, ami esetleg bánthatja őket. A librettóban arra törekedtem, hogy megmaradjon az eredeti történet drámaisága, de számos elem (például a játékosság és a humor) segít ezt felülírni. Olyan nyelvet próbáltunk találni az előadáshoz, amiben megvan az általános mesebeli jelen idő, de nyomokban kortárs hangulatot idéz – ez nem csak a zeneiségben, hanem a bábhasználatban is tetten érhető. 

Mennyire kellett figyelembe venned írás közben, hogy milyen bábtechnikával készül az előadás? 

Talán a bábszínház az egyetlen olyan élőszínházi forma, ahol tényleg szinte minden előadáshoz új szövegkönyv készül. Mindig figyelembe kell venni, hogy mennyi és milyen mondat áll jól az adott bábnak. Ebben az előadásban az élőszínházi elemek keverednek a bábozással, de végső soron a zene és nem pedig a szöveg mennyisége határozza meg a bábok megszólalásának időtartamát. 

Van-e kedvenc karaktered az előadásból?

Hát, igen, nekem a vadász. Ő nagyon az enyém és nagyon szeretem, hogy ő egy humoreszkből idecsöppent bonviván. 

Bemutató: 2024. május 11. 10:00 és 16:00
Deák Ferenc utca 13.

Jegyek már kaphatók!

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!