Táncoló festmények 1. – ATS / A. Tóth Sándor

A bábszínház szintetizáló műfaj az előadó- és alkotóművészetek határán, lehetőséget ad tehát a különféle művészeti ágak, nézőpontok és gondolkodásmódok találkozására. Ebben a szellemben indítja útjára a Kabóca Bábszínház 2024-ben Táncoló festmények című sorozatát, melynek első részében az idén 120 éve született A. Tóth Sándor festőművész képeiből inspirálódnak az alkotók.

A. Tóth Sándor 1904. április 7-én született Rimaszombaton. Rajztanár, festő és bábművész. Művészi stílusa leginkább a kubizmus jegyeit mutatja. Párizsi tanulmányútján ismerkedett meg Blattner Gézával, a magyarországi bábjátszás egyik legjelesebb képviselőjével. Az ő hatására kezdett érdeklődni a bábszínház iránt, Blattner avantgárd színházának, az Arc-en-Cielnek is tagja lett. Magyarországra való visszatérése után A. Tóth Sándor a Pápai Református Gimnázium művészettanára lett. Tevékenysége nagy hatással volt Pápa, és ezzel együtt a környék, tehát Veszprém művészeti életére is.

A Táncoló festmények 1. – A. Tóth Sándor szövegírója a stylistként és látványtervezőként is ismert Lakatos Márk, zeneszerzője a Kossuth-díjas Bartók Béla és a Máté Péter-díjas Borlai Gergő, hangfelvételről közreműködik az előadásban Anna Rakita. A produkcióban szereplő videóinstalláció a Munkácsy Mihály-díjas Bánki Ákos munkája. Az előadás látványtervezője és rendező-koreográfusa a Liszt Ferenc-, Harangozó Gyula- és Kossuth-díjas érdemes művész Ladányi Andrea, a Kabóca Bábszínház vezető koreográfusa. 

Az előadásban szereplő színészek: Benkő Zsuzsanna, Czéh Dániel m.v., Gidófalvi Imola, Inoka Péter, Markó-Valentyik Anna Junior Prima-díjas m.v., Sebestény Jakab.
Az előadás bemutatója 2024. június 22-én, szombaton, a Múzeumok Éjszakáján 19 órakor lesz a Kabóca Bábszínházban, a Deák Ferenc utca 13. szám alatt. Minden kedves érdeklődőt sok szeretettel várunk a Kabóca Bábszínház legújabb bemutatójára!

Az előadás a Múzeumok Éjszakáján díjmentesen látogatható. A produkció megtekintését 12 éves kor felett ajánljuk. 

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!